Fiscus let extra op de zakelijkheid van de kosten van ondernemers

Ieder jaar kiest de fiscus een aantal onderwerpen waar extra aandacht aan wordt besteed. Logich, want met miljoenen aangiften en beperkte mankracht is het ondoenlijk om alles even nauwkeurig na te lopen. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan is het goed om te weten dat de belastingdienst dit jaar extra let op de zakelijkheid van de opgevoerde kosten. Altijd al een bron van geschil tussen de belastingplichtige en de fiscus en dit jaar dus extra uitgelicht. 

Waar moet u aan denken? Alle uitgaven die een (mede) privékarakter zouden kunnen hebben. Zo is kleding aftrekbaar als het zakelijke doeleinden dient. Kunt u de kleding mede privé dragen, dan is er geen aftrek mogelijk. Een ZZP’er die als clown optreedt kan dus de kosten van een clownspak in mindering brengen op de winst, maar een theaterartiest die een mooie spijkerbroek koopt niet.

Computers en apparatuur kunnen afhankelijk van het type ondernemer anders worden aangemerkt. Een fotocamera is duidelijk een bedrijfsmiddel voor een fotograaf, maar niet voor een schoonmaker.

Op zich zakelijke kosten kunnen verder onzakelijk worden doordat ze buitensporig zijn. Een consultant met een jaaromzet van € 20.000 die een auto van € 80.000 ‘op de zaak’ aanschaft doet iets wat de fiscus heel goed zou kunnen beschouwen als iets wat geen weldenkend ondernemer zou doen. Beperking van de aftrek dus.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Nu u dit weet, is het wellicht een goed idee om de opgevoerde kosten in uw winstaangifte nog eens onder de loep te nemen of door te spreken met uw adviseur. Ook fiscaal geldt namelijk dat voorkomen beter is dan genezen. Een goede aangiftetijd gewenst!